Newsletter


Obavijesti

 

NAJAVA:

 

KULTURTREFFEN NA

OTOKU

RABU 06.09. - 07.09. 2015.

I ZAGREBU 26.09. -

17.10.2015.

 

Kulturna manifestacija Kulturtreffen 2015 godine će po osmi put posjetiti otok Rab i održati kulturne susrete, i druženje, koje će se nastaviti u Gradu Zagrebu tokom 9. i 10. mjeseca.

 

Teme ovogodišnjeg Kulturtreffena biti će koncerti, izložbe, gostovanja i predavanja.

 

 

 

KULTURTREFFEN NA OTOKU

RABU 06.09. - 07.09. 2014.

I ZAGREBU 26.09. - 17.10.2014.

 

Kulturna manifestacija Kulturtreffen ove godine obilježava svoje sedmo izdanje na otoku Rabu i drugo u Gradu Zagrebu.

Kulturna događanja odvijat će se tokom 9. i 10. mjeseca.

Teme ovogodišnjeg Kulturtreffena biti će koncerti, izložbe, gostovanja i predavanja.

 

 

 

 

kulturtreffen

 

 

 

 

 

 

 

 

KULTURTREFFEN NA OTOKU

RABU

06.09. - 09.09. 2013.

 
 
Kulturna manifestacija Kulturtreffen ove godine će se održati po šesti puta na otoku Rabu i Zagrebu. pod nazivom Kulturtreffen auf der Insel Rab und Zagreb. Kako smo ove godine ušli u Europsku uniju proširujemo Kulturtreffen i na glavni grad Hrvatske – grad Zagreb,
Kulturna događanja odvijat će se tokom 9. i 10. mjeseca.
 
Teme ovogodišnjeg Kulturtreffena biti će koncerti, izložbe, gostovanja i predavanja (o povijesti naseljavanja Hrvatske, o njemačkim, austrijskim preseljenicima, štovanju manjina, i multikulturalnom društvu). Kako bi manifestaciju približili publici kao iznenađenje ovog Kulturtreffena obogatili smo gostovanjem prof. Thomas Shultz-a iz Berlina koji će pobliže osvjetliti temu manjina i turizma u kontekstu modela održivosti.

Program
 
Otok Rab, Rapska katedrala
Koncert Ivane Sliško (harfa) i Ivane Srbljan (mezzosopran)
 
Grad Zagreb
05.10. Nastup njemačkog pjevačkog zbora „Deutshcersängerchor“ 
Njemački plesni ansambl „Rude“
Plesni ansambl „Divertimento“
Njemački pjevački zbor „Drei Rosen“ iz Vukovara

11.10. Izložba slikara Dalibora Damića
Recitatorska grupa „Edelweiß“

25.10. Gostovanje izložbe u organizaciji Donauschwabische Zentral Museuma:
„Slawonien Kulturelle Vielfalt als Markenzeichen des neuen EU-Mitglieds Kroatien“

26.10. Radionica Okrugli stol: Manjina i turizam – model održivosti
Gost predavanja, Prof. Thomas Shultz, Deutsches Kulturforum

 

.


 

KULTURTREFFEN NA OTOKU

RABU

08.09. & 09.09. 2012.

 

Kulturna manifestacija "Kulturtreffen auf der Insel Rab" ove godine će se održati po jubilarni peti put. 08.09. i 09.09.2012. Otok Rab, Trg sv. Kristofora, program će zapoćeti 08.09. u 17:00 sati.

 

"Kulturtreffen auf der Insel Rab" oduševljava stanovnike otoka Raba i njegove brojne turiste koji tradicionalno dolaze iz svojih matičnih država Austrije i Njemačke.

Taj okrugli već tradicionalan broj pokazatelj nam je da se trud isplatio i da se pomoć ljubaznih stanovnika i turista grada Raba prepoznaje u široj regiji, poglavito u Njemačkoj.

Mi smo za uzvrat odlučii pripremiti nekoliko iznenađenja ovoga ljeta kao znak zahvale za lijepo gostoprimstvo i pomoć priikom organizacije.

 

.KULTURTREFFEN NA RABU

09.09. - 10.09. 2011.
rab2011

Kao i svake godine mjesto održavanja Susreta biti će RAB.
Vrijeme: 9 - 11 rujan 2011. (od petka do nedjelje)


Središnja tema  nastavlja se i ove godine: izlet u povijest naseljavanja Hrvatske, o njemačkim i austrijskim preseljenicima, o štovanju manjina u multikulturnom društvu …..   Predavanje : multietnička i multikulturna složenost novonastajuće Europe

Prošle su četiri godine od prvog Kulturtreffena Zajednice Nijemaca u  Hrvatskoj - Zagreb na otoku Rabu. Došlo je vrijeme da se ponovo upitamo: idemo li dobrim putem.

Nijemci i Austrijanci Hrvatske pokrenuli su ovu manifestaciju i odmah istakli moto:  POŠTUJMO PROŠLOST – ULAŽIMO U BUDUĆNOST. 

Njemačka je svoju noviju prošlost vrlo savjesno obradila a posljeratni migracijama bavi se i danas.  Zahvaljujući nekolicini hrvatskih  povjesničara,  sudbina Nijemaca i Austrijanaca u Hrvatskoj  nije više nepoznanica ni zabranjena tema. Zahvaljujući njihovim istraživanjima znamo broj iseljenih, istjeranih, umrlih i nestalih rođaka današnje malobrojne manjine. Gdje je nestalo tih 110.000 osoba, ta kolona koja se iz Hrvatske uputila na Zapad ?

Priključili   iseljnicima  i prognanicima koji su pod kraj 2.svjetskog rata  diljem svijeta tražili  novi dom. Prva generacja tih prognanika često je još bila dvojezična  dok su njihova djeca i djeca njihove djece prihvatila novu domovinu i novi jezik. Od svojih se djedova nisu samo generacijski razlikovali , već i identitetom. Većina tih kolonista živjela je prije seobe na selu. Kolektivni identitet se raspršio već nakon  seobe iz sela u grad, a česta  kasnija preseljenja,   mućna i dugotrajna, sve su ih  više udaljavala od nekadašnje postojbine.

U strahu od globalizacije koja zahvaća Europu centri iz kojih danas dolaze poruke o očuvanju identiteta nacionalnih manjina nude modele starih kanona  kulturnog izričaja. Međutim,  Identitet nije ukorijenjen, stabilan i nepromjenjiv. Individualni identitet je mnogo slobodniji i kreće se nepredvidivim putem. Ipak i on se oslanja na zajednišvo , povezivanje i prijateljstvo. Lakše se snaći među „lancmanima“ čija nam je sudbina bliska, čiju obiteljsku povijest nagađamo jer je slična našoj, čije životne zgode prepoznajemo,  a u stanju smo nasmijati se istim stvarima kao i uživati i istoj glazbi. Na toj podlozi razvijaju se i novi oblici amaterizma. To želimo pokazati. Svake godine na Rabu nalazimo prijatelje iz Njemačke i Austrije koje  naši nastupi  zanimaju, a mnogi su potomci nekadašnjih stanovnika Hrvatske koji su u žurbi  napustiti stari kraj smjestivši svoju  prošlost tek u jedan kofer. Migrantima se i nadalje nastojimo baviti jer su dio hrvatske,  njemačke, i austrijske povijesti.

Ovogodišnje susrete na Rabu želimo obogatiti  tekstom znamenitog njemačkog dramatičara Bertolda Brechta koji je svoje Izbjegličke razgovore dopisivao do 1944. A onda ih je odložio i prepustio raznim redaktorima  koji su nakon njegove smrti sređivali pišćevu književnu ostavštinu. Becht je iskusio život  izbjeglice i emigranta i  vjerojatno se i  sam nije želio ponovo suočiti s  tekstom koji  se dotiče egzila.
Njegova  lica Ziffer i Kalle sastaju se u blizini kolodvora (a gdje bi drugdje) i razglabaju o politici, o prošlosti, filozofiji i europskom društvu čije su boljke i danas aktuelne. Ne razgovaraju o izbjegličkoj svakodnevici jer je ona jednolična i na nju se ne može utjecati.Ona je nožno zlo.

Smatrali smo da je vrijedno objaviti jednu od verzija Brechtovih Izbjegličkih razgovora  na hrvatskom, kao i drugo, lanjsko  izdanje Zajednice Nijemaca Hrvatske – na njemačkom. Riječ je  o knjizi Tene Mimice ,antropologinje iz Beča, Städitshe Märkte in Kroatien, koja će posjetiteljima  s njemačkog govornog područja približiti  činjenice o hrvatskim tržnicama, nama tako običnim i svakodnevnim. A nisu.  
Uz temu Stari njemački majstori prikazat ćemo zanat klompara koji su do pojave jeftine obuće obuvali stanovnike Slavonije.
I na kraju: koliko god težili novim prezentacijama svakodnevice i stvaralaštva nacionalnih manjina, osnovna težnja trajno ostaje: manjina je most između svoje povijesne domovine i domovine u kojoj živi.

 

PETAK , 9. rujna
Otvorenje KULTURTREFFENA. Čitanje Brechtova iskustva : Izbjeglički razgovori – Zakuska

Otvorenje izložbe STARI MAJSTOR : izradu klompi uveli su njemački majstori nakon useljenja u Hrvatsku. Majstor iz Ladimirevca – Slavonija  prikazat će faze izrade klompi kako ih je  izrađivao stari njemački majstor od koga je naslijedio zanat.
Između dva svjetska  rata zabilježena je moda plesanja u klompama. Društveni život njemačkih zajednica u Hrvatskoj bio je razvijen, bilo je mnogo folklornih grupa, održavali su se „klompenbalovi¨.

Nastavno u vezi s prodajnom izložbom klompi , nastupa folklorni ansambl RUDE koji uz ples   predstavlja i  rudarske nošnje.  Biti će govora  o nastanku i povijesnom trajanju  ovog živopisnog mjesta  kojeg  su velikaši Zrinjski naselili Sasima zbog potreba rudnika  u blizini   Samobora.

 

SUBOTA, 10. rujna

 

Mjesto: Rab  -  Tržnica (Šarengrad)
10 sati.
Hepening „ Domaće je domaće“  Sudjeluje autorica knjige STÄDTISCHE MÄRKTE IN KROATIEN- Tena Mimica i članovi Zajednice Nijemaca u Hrvatskoj uz plesnu grupu  Rude.
Knjigu je izdala ZNH a predstavljanje će biti na njemačkom jeziku.   

 

19 sati koncert: tribute to FALKO.  vokalni solist ansambla AGRAM 

 

20 sati  ŠVAPSKI IMBISS  ( sponzorirana zakuska)  - na  trgu

 

NEDJELJA    11. rujna

Misa u katedrali uz sudjelovanje majstora orgulja  Edmunda Andlera Borića 
 

 

 

 

 

 

KULTURTREFFEN NA RABU 11.09. - 12.09. 2010
Die "Gemeinschaft der Deutschen in Kroatien" hat im September 2008 auf der Insel Rab ein Kulturtreffen organisiert. Dieses Kulturtreffen hatte es zum Ziel, in einem größeren öffentlichen Rahmen auf die deutsche Minderheit in Kroatien aufmerksam zu machen. Ein solches Treffen ist ausgesprochen wichtig für die kleine deutsche Minderheit selbst, aber auch für Kroatinnen und Kroaten.

Ein solches Treffen kann nicht nur an das aus vielerlei Hinsicht problematische Schicksal der deutschen Minderheit in Kroatien erinnern, es ist gleichzeitig - wie das erste Zusammentreffen eindrucksvoll gezeigt hat - auch ein wichtiger Baustein für das zusammen wachsende Europa in dieser Region.

 

 Zajednica Nijemaca u Hrvatskoj – Zagreb, lani je po prvi puta  priredila susret kulture  u okviru Europske godine interkulturnog dijaloga.
KULTURTREFFEN  je u svom prvom nastupu  sučelio alpsku i mediteransku kulturnu tradiciju i potvrdio da je izbor Raba dobro odabrana destinacija , da su domaćini dobro prihvatili izvođače kao i njemački gosti i stalni stanovnici  otoka. Pilot program koji se odigrao u okviru interkulturnog dijaloga, ukazao je na nova težišta programa.

Tjedan kulture na Rabu odvijao bi se i nadalje u  duhu  prepoznavanja.
Želja nam je među našim gostima ugledati  posjetitelje koji o "staroj domovini" znaju iz šturih priča svojih predaka, ali i studente iz Tübingena i Zadra  koje su te teme zaobišle.

"Tragači za domovinom"   su novi ljudi koji danas žive u miru i vole svoj novi život. Možda će im ta prošlost s distance izgledati ljepša nego što je ustvari bila , no naš zadatak je samo umrežiti uspomene i sjećanja tih ljudi koji govore raznim jezicima i dolaze  s raznih strana svijeta .Pred nama su "korisnici " domovine koji su  čežnju zamijenila željom za upoznavanjem. Zašto bi svaka priča iz drugog svjetskog rata završavala  tragično ? U protivnom se  njome ne bavimo?
Ove godine teme skupa su migranti, raseljeni stanovnici Hrvatske u i  nakon Drugog svjetskog rata. Njihova sudbina je slična, a i sjećanja,  dolazila li ona iz Izraela, Njemačke, Italije, ( starih – novih domovina ) ili iz  Australije.

Historija je strpljiva. Možda je došao trenutak dopune povijesne slike Hrvatske ili kako to V. Geiger kaže: "Prošlost Hrvatske, napose Slavonije, Srijema i Baranje nije samo povijest hrvatskoga naroda. Štoviše ako doista želimo upoznati što jasnije odraze prošlosti, tada moramo uvažavati postojanje drugih etničkih skupina koje su u velikoj mjeri (njemačka napose) utjecale na svekolike vidove življenja koji se osjećaju i do naših dana. Ne priznavati , ne shvaćati i ovakva postojanja na našim prostorima, značilo bi (možda se to nekomu čini danas i neshvatljivim) da smo zaboravili našu prošlost."
PROGRAM

 
Tjedan kulture na Rabu odvijao bi se i nadalje u duhu prepoznavanja.
Posjetitelji znaju o  "staroj domovini Hrvatskoj " iz šturih priča svojih predaka.
To su novi ljudi koji danas žive u miru i vole svoj novi život u drugoj sredini. Možda će im ta prošlost s distance izgledati ljepša nego što je ustvari bila, no naš zadatak je samo umrežiti uspomene i sjećanja tih ljudi koji govore raznim jezicima i dolaze s raznih strana svijeta.
Kulturtreffen 2009. želimo označiti dijalogom sličnih sudbina i standarda emigranata, prognanika i izbjeglica iz  Hrvatske nakon 2. svjetskog rata: Nijemaca, Židova, Talijana i Istrana.Historija je strpljiva, pa je napokon i ovo  poglavlje otvoreno.

Organisatoren und Auskunft:

 

ZAJEDNICA NIJEMACA U HRVATSKOJ- ZAGREB                                                 
GEMEINSCHAFT DER DEUTSCHEN IN KROATIEN - ZAGREB
Adresse: Junija Palmotića 20, 10 000 Zagreb,  
Tel/Fax: 01/ 4816-253, mob.099 2727288      
www.zajednica-nijemaca.org  e-mail:  zajednica.nijemaca@zg.t-com.hr

INSTITUT ZA ETNOLOGIJU I FOLKLORISTIKU
10000 ZAGREB,Šubićeva 42
Tel:01- 4596700 Fax.4596709
URL:www. ief.hr    e-mail: institut@ief.hr  deutsch: adj@ief.hr

Turistička zajednica grada Raba
TRG MUNICIPIUM ARBA 8
51280 RAB
e-mail: tzg-raba@ri.t-com.hr
tel.+385 (0)51 771-111
fax +385 (0)51 771-110

 

 

Posjetiteljima Kukturtreffena (pojedincima i grupama) ugovorit ćemo povoljan smještaj  u objektima koje godinama koristimo.
Vaše upite pošaljite na naš mail:  zajednica.nijemaca@zg.t-com.hr