Obavijesti
  • 26/4/

    Pozivamo Vas na koncert u zagrebačkoj katedrali povodom 200 godina rođenja Felixa Mendelssohna, Edmund Andler-Borić, orgulje u 19 i 30 sati


  • 24/4/

    Pozivamo Vas na izložbu slika Marije Buj Hartly "Pejzaži mora i Hvara" u 19 i 30 sati


  • 14/4/

    Einladung zum Vortrag "Deutsch als Wissenschaftssprache: zum Aussferben verurfeilt ? " Univ.Prof.i R. Dr. Rudolf Jorg Schaur, Graz, 18.00 Uhr


O nama

Zajednica Nijemaca u Hrvatskoj – Zagreb (Gemeinschaft der Deutschen in Kroatien - Zagreb) ima 360 članova a predsjednik je

dr. Ivan Rittig, koji je izabran na skupštini 15.04.2010.Sjedište ZNH od osnutka je u Zagrebu. Ranija i skromnija sjedišta udruge bila su  u  Schwartzovoj ul. zatim u Boškovićevoj 2 ,da bi od 2000. g. članovi uz pomoć donatora  uredili velik prostor u centru grada u Palmotićevoj 20 / l .

U tim se prostorijama -  u Heimu (opće prihvaćen naziv sjedišta) nalazi tajništvo udruge, mala knjižnica, kafić, koncertna dvorana, učionice.
Tu se održavaju probe pjevačkog zbora, plesne i dramske grupe, tečajevi njemačkog jezika i predavanja, izložbe. koncerti, skupštine i sastanci Udruge i razna događanja koje ZNH organizira za svoje članove i posjetitelje. U Heimu je smješteno i tajništvo Predstavnika njemačke nacionalne manjine za Grad Zagreb (Vertreter der Deutschen Minderheit der Stadt Zagreb ). 

 

Povijest udruge


Do rasapa Austro-Ugarske čija je vlast forsirala migracije, Hrvatska je bila multikulturnija nego li je to danas, pa su u nekim krajevima uz Dunav, Nijemci,  uz Srbe i Mađare bili  vodeća etnička  manjina.   
Nakon utemeljenja Hrvatske , broj manjina zaštićenih  hrvatskim ustavom je  povećan . U taj broj  ušli su i Austrijanci i Nijemci .Oni su  doduše status manjine  imali  u predratnoj, kraljevini Jugoslaviji, ali su taj status kao i mnoga druga prava izgubili poslije 1945. kao pripadnici naroda koji je izgubio Drugi svjetski rat . Prema pouzdanim podacima iz tog vremena 110.000 Nijemaca moralo je napustiti Hrvatsku , a ostatak je završio u logorima.
 Danas je to  malobrojna manjina, pretežno urbana, čiji su  članovi uz  tzv. Podunavske Nijemce (Švabe) i Nijemci i Austrijanci koji su se kao radnici i obrtnici tijekom stoljeća nastanili u hrvatskim gradovima.
  U novije vrijeme članovi  se usuđuju  javno istupati i deklarirati,  premda se znanje njemačkog gotovo sasvim izgubilo .Njihov broj od početnih 2000. u Republici Hrvatskoj svake godine raste. Opstanak i oporavak ove manjine bio je težak  i dugotrajan..