Newsletter
Obavijesti
  • 26/4/2009

    Pozivamo Vas na koncert u zagrebačkoj katedrali povodom 200 godina rođenja Felixa Mendelssohna, Edmund Andler-Borić, orgulje u 19 i 30 sati


  • 24/4/2009

    Pozivamo Vas na izložbu slika Marije Buj Hartly "Pejzaži mora i Hvara" u 19 i 30 sati


  • 14/4/2009

    Einladung zum Vortrag "Deutsch als Wissenschaftssprache: zum Aussferben verurfeilt ? " Univ.Prof.i R. Dr. Rudolf Jorg Schaur, Graz, 18.00 Uhr

 

PLESNA SKUPINA - TANZGRUPPE RUDE

Mjesto Rude nalazi se pet kilometara jugozapadno od Samobora. Kroz rudarsku dolinu, kojom teče potok Gradna (koji je Samoboru pribavio laskavi naziv hrvatske Venecije zbog mnogobrojnih mostova na njemu) vijuga stoljećima stara prometnica koja povezuje Samobor sa Plješivicom i Jastrebarskim.
. Povjesničari kažu da je mjesto vjerojatno nastalo u ranom srednjem vijeku a možda čak i ranije, jer neki podaci govore da se bakrena ruda na tom području kopala još u antičko doba.
U petnaestom stoljeću selo se zvalo Rovi (Roruje) a to znači ruda, a otuda naravno potječe i današnji naziv. Prvi Rudari bili su Nijemci .Poznato je da su Sasi s obiteljima naseljavali rudarska područja diljem Europe, a da je to točno govori i veliki broj tipično njemačkih prezimena današnjih stanovnika Ruda.

O iskorištavanju rudnika u selu Rude govore podaci još iz 1530. godine, prema kojima osim nalazišta bakrene Rude ima i nalazišta željezne rudače i gipsa. Život i rad rudara bio je kao i u gotovo svim rudnicima svijeta težak i mukotrpan. No njihova svijest i solidarnost bila je na visokoj razini. Rudari su osnovali svoju bratovštinu (blagajnu) koja je pomagala bolesne i nemoćne rudare. U ovom rudniku izbio je i prvi rudarski štrajk na području današnje Hrvatske - 1808. godine. U 19. stoljeću pomalo zamire eksploatacija rudnika, a stanovništvo se prebacuje na nove privredne grane,staklarska radiona, izrada kristalniih  predmeta. Samoborski poduzetnik, a uskoro i veleposjednik Franjo Reiser volio je zapošljavati svoje zemljake tako da je u njegove pogone pristigao novi val radnika iz Baden Würtenberga i Bavarske. Rude tako bilježe kontinuirano doseljavanje njemačkih radnika.Ponukani tom činjenicom članovi Zajednice Nijemaca iz Zagreba prednložili su članovima grupe Oštrc koja je pokrenula rekonstrukciju nekoliko  rudarskih rovova, da svoju djelatnost usmjere i na njemačke plesove.
2006. prišlo se osnivanje plesne grupe ZNH pod nazivom RUDE ( Tanzgruppe Rude) koja je s 18 članova nastupila s alpskim plesovima u  koreografiiji mag. Ivana Gorana Matoša. Voditelj grupe je dipl. ing. Josip Lebegner.