Obavijesti
 • 26/4/2009

  Pozivamo Vas na koncert u zagrebačkoj katedrali povodom 200 godina rođenja Felixa Mendelssohna, Edmund Andler-Borić, orgulje u 19 i 30 sati


 • 24/4/2009

  Pozivamo Vas na izložbu slika Marije Buj Hartly "Pejzaži mora i Hvara" u 19 i 30 sati


 • 14/4/2009

  Einladung zum Vortrag "Deutsch als Wissenschaftssprache: zum Aussferben verurfeilt ? " Univ.Prof.i R. Dr. Rudolf Jorg Schaur, Graz, 18.00 Uhr

 

Točkice

 

 

Liebe Freunde!
AM 13.02.2010 UM 18 UHR - Fasching unter der Discokugel für Kinder unter 12. Eltern sind willkommen. Das Thema für das Jahr 2010 sind die Tiere, die man im Hof vorfinden kann. Jedoch, alle maskierte Kinder unter 12 sind willkomen. Programm: Malen, Spielen, Tanzen.
Tante Tanja
 
Dragi prijatelji!
DANA 13.02.2010 U 18 SATI - Fašnik ispod disko-kugle za djecu ispod 12 godina. Roditelji su dobrodošli. Tema godine 2010. su životinje koje se mogu naći na dvorištu, no sva maskirana djeca mlađa od 12 godina su dobrodošla. Program: bojanje, igranje, plesanje
Tante Tanja

 Punktchen (Točkice) djeluju od jeseni 2004. Standardno imaju četiri nastupa godišnje: za Nikolinje (samostalno), za Božić (u okvirima proslave Zajednice Nijemaca u Hrvatskoj - Zagreb), za Fašnik i za kraj godine. Sve se aktivnosti odnose na djecu ispod 12 godina. Iz niže danih plakata je sve razvidno.
Prije se igralo i recitiralo ponedjeljkom i četvrtkom, nastupalo shodno planiranom programu obilježavanja dječjih aktivnosti u okvirima kršćanskog kalendara.
Aktivnosti skupine Punktchen se od ove jeseni odnose

 1. na igraonicu, unutar koje se igramo standardnih dječjih njemačkih igara srijedom od 18.15 do 19.45, u potpuno pomlađenom sastavu,
 2. na U-12-Disco, dakle ples za one ispod 12 godina, subotom od 18 do 20h u listopadu, studenom i prosincu.
 3. na Fašnički disko subotom od 18 do 20h u siječnji i veljači.

Punkte (Bodovi) djeluju od jeseni 2007., odnose se na srednjoškolce. Standardne probe su ponedjeljkom od 20 do 22h. Grupa ima svog pisca, Davora Sagnera-Bajgot, čije je djelo Tagebucher eines Krodeten izvedeno na 8. kazališnom festivalu u Osijeku. U ovom trenutku nastaje djelo radnog naslova ,,ln der Pause" - Punkte uvježbavaju dijelove, a Davor piše.
Goethe-Rap je momentalna predstava kazališne skupine Punkte. Premijeru je imala 6.6. 2009. u 18 h. Zapaženi nastup grupe je bio u Osijeku, na 9. kazališnom festivalu na njemačkom. Očekujemo da ćemo je uskoro izvesti iznova u Zagrebu.
Voditeljica obje skupine je Tatjana Antić, koja je Germanistiku diplomirala u Zagrebu (1989.), a dramsku pedagogiju u Kazališno-pedagoškom institutu u Kolnu (2003.).Gott gibt die Nüsse, aber er knackt sie nicht auf.
Jeder soll eigene Nuss knacken, als „Vorhersage“ des Glückes bzw. Unglückes im kommenden Jahr:
taube Nuss – schlecht, gesunde Nuss - gut.
In Schlesien läuft das mit vier Wahlnüssen (vier Jahreszeiten), in Bayern mit 12 Haselnüssen (12 Monate), wir in Zagreb nehmen eine Nuss
(„Vorhersage“ für das kommende Jahr) – aus Witz!

Bog daje orahe, ali ih ne otvara.
Svatko neka sam otvori svoj orah, kao „proročanstvo“ sreće i nesreće u dolazećoj godini: pišljivi orasi – loše, zdravi orasi – dobro. U Šleskoj se običaj odnosi na 4 oraha (4 godišnja doba), u Bavarskoj na 12 lješnjaka (12 mjeseci u godini), a mi u Zagrebu ćemo uzeti po jedan orah („proročanstvo“ za dolazeću godinu)  - iz vica!

Nijemaca u Zagrebu.


 
Zbor u Zajednici Nijemaca

Zbor je osnovan u Zajednici Nijemaca u Hrvatskoj u Zagrebu početkom listopada 1996. g pod ravnanjem prof. Miloša Laloševića i dobiva naziv Drei Rosen aus Vukovar, a u čast mnogih članova koji su bili prognanici iz Vukovara.
U Listopadu 2003. povratkom Vukovaraca na skupštini Zajednice Nijemaca odlučeno je da novi naziv zbora bude Deutscher Sängerchor Zagreb.
Zbor broji 30 aktivnih članova i djeluje neprekidno 13 godina. Voditelj zbora je Melinda Emich – Ovčarić.
Svake godine zbor održi desetak samostalnih koncerata u Zagrebu, Osijeku, Varaždinu, Rabu i Grazu.
Na repertoaru ima 150 skladbi hrvatskih i njemačkih autora. Također sudjeluje na smotrama amaterskih i manjinskih zborova te na raznima manifestacijama dobitnik je mnogih diploma i pohvala.

 

Podaci o dirigentu

Melinda Emich-Ovčarić, dirigentica Njemačkog pjevačkog zbora od 1999. godine. Diplomirala je na glazbenoj akademiji u Zagrebu i usavršavala se na međunarodnoj ljetnoj akademiji Mozarteum u Salzburgu. Djelovala je kao solistica u zagrebačkom kazalištu Komedija i operi HNK Osijek. Radila je također kao pedagog u glazbenoj školi Fran Lhotka u Sisku i Blagoje Bersa u Zagrebu, a bila je članica zbora HRT-a do odlaska u mirovinu vodila je djevojački zbor Aranyhid i Csalogany u mađarskoj zajednici.
Sada vodi Njemački pjevački zbor Zajednice Nijemaca u Zagrebu.

NJEMAČKI JEZIK

 

 


Do kraja listopada vršimo upise u tečajeve njemačkog jezika.

Tečaj traje 70 školskih sati i iznosi 750 kn.

Nastava se izvodi dva puta tjedno u trajanju od dva školska sata.

Kontakt: Marsela Alić, 098 947 3087

Početak tečaja za grupe od prošle godine je 8.10.2009.

 
Recitatorska grupa ZAJEDNICE NIJEMACA U HRVATSKOJ

 

Recitatorsku grupu osnovala je prof. Nada Rapp u Heimu Zajednice Nijemaca u Zagrebu, 11.4.2008

.
Godine 2010. grupa dobiva ime „Edelweiss“.


Članovi Recitatorske grupe 2011.:

Buj Marija
Kuzmić-Štorga Đurđica   
Ercegović Igor
Nižić Miro
Rapp Nada (ujedno i stručna voditeljica)
Šoštar Marina (ujedno i zamjenica voditeljice).


Recitatorska grupa sastaje se jednom tjedno, petkom, a kad se pripremaju nastupi i utorkom. Program recitala čine pjesme njemačkih pjesnika, a interpretiraju se, uglavnom, na njemačkom jeziku, ali i u kombinaciji s hrvatskim prijevodima. Grupa izvodi i pjesme hrvatskih pjesnika, te pjesme Nade Rapp. Pjesme su na hrvatskom štokavskom, kajkavskom i čakavskom narječju. Izbor pjesama je vezan za određeno godišnje doba ili temu.
Grupa obično nastupa u programu zajedno sa zborom „Deutsches Sängerchor“ Zajednice Nijemaca, Zagreb.

NASTUPI:
Godine 2008. grupa je napravila izbor pjesama za prvi recital i nastupila jednom prilikom druženja u Heimu s pjesmama na temu Vino (jedna recitatorica) (17.4.2008.).
.
Godine 2009. recitatorska grupa nastupila je  3 puta:
1. NASTUP ZA VALENTINOVO 13.2.2009. u Heimu s recitalom „Ljubav je ljubav“ (njemačke i hrvatske pjesme R.M. Rilkea i Nade Rapp).
2. NA OTVORENJU IZLOŽBE članice MARIJE BUJ: „Pejzaži mora i Hvara“ s recitalom “Krajolici“ (pjesme R.M.Rilkea i Nade Rapp), 24.3.2009. u Heimu.
3. NASTUP PRILIKOM IZLOŽBE PLAKATA „BERLINSKI ZID, 7.11.2009. u Heimu – „Pjesme o jeseni R.M. Rilkea“ (dva recitatora), na njemačkom jeziku.

Godine 2010. recitatorska grupa nastupila je 4 puta:
1. VEČER NJEMAČKE KULTURE u PETRINJI 26.2.2010. s recitalom „Liebeslieder“- pjesme  njemačkih pjesnika na njemačkom jeziku.
2. NASTUP NA KONCERTU „PROLJEĆE U HEIMU“, 22.5.2010. , izbor iz recitala „Liebeslieder“.
3. i 4. NASTUP:  KULTURTREFFEN NA RABU:
11.9.2010. s recitalom „Liebe und Herbst“, izbor njemačkih pjesnka, na njemačkom jeziku, u Zimskom kinu Raba,
12.9.2010. s recitalom „Liebe und Herbst“, izbor njemačkih pjesnika, na njemačkom jeziku, na Koncertu zbora na Piaceti u Rabu.

Godine 2011. recitatorska grupa nastupila je 3 puta (do lipnja):
1.NASTUP U DOMU ZA STARIJE I NEMOĆNE „PARK“, ZAGREB, 9.2.2011. s recitalom „Ljubav u stihovima hrvatskih pjesnika“ na hrvatskom jeziku.
2. NASTUP U DOMU ZA STARIJE I NEMOĆNE „MAKSIMIR“, 22.2.2011. s recitalom „Ljubav u stihovima hrvatskih pjesnika“  na hrvatskom jeziku.
3. DOM TRNJE, 25.5.2011. s recitalom „Vrtuljak života“ na hrvatskom jeziku, a izvode ga članovi grupe pojedinačno i zborno, i zastupljena su sva tri narječja.. 

TANZGRUPPE RUDE

Mjesto Rude nalazi se pet kilometara jugozapadno od Samobora. Kroz rudarsku dolinu, kojom teče potok Gradna (koji je Samoboru pribavio laskavi naziv hrvatske Venecije zbog mnogobrojnih mostova na njemu) vijuga stoljećima stara prometnica koja povezuje Samobor sa Plješivicom i Jastrebarskim.
. Povjesničari kažu da je mjesto vjerojatno nastalo u ranom srednjem vijeku a možda čak i ranije, jer neki podaci govore da se bakrena ruda na tom području kopala još u antičko doba.
U petnaestom stoljeću selo se zvalo Rovi (Roruje) a to znači ruda, a otuda naravno potječe i današnji naziv. Prvi Rudari bili su Nijemci .Poznato je da su Sasi s obiteljima naseljavali rudarska područja diljem Europe, a da je to točno govori i veliki broj tipično njemačkih prezimena današnjih stanovnika Ruda.

O iskorištavanju rudnika u selu Rude govore podaci još iz 1530. godine, prema kojima osim nalazišta bakrene Rude ima i nalazišta željezne rudače i gipsa. Život i rad rudara bio je kao i u gotovo svim rudnicima svijeta težak i mukotrpan. No njihova svijest i solidarnost bila je na visokoj razini. Rudari su osnovali svoju bratovštinu (blagajnu) koja je pomagala bolesne i nemoćne rudare. U ovom rudniku izbio je i prvi rudarski štrajk na području današnje Hrvatske - 1808. godine. U 19. stoljeću pomalo zamire eksploatacija rudnika, a stanovništvo se prebacuje na nove privredne grane,staklarska radiona, izrada kristalniih  predmeta. Samoborski poduzetnik, a uskoro i veleposjednik Franjo Reiser volio je zapošljavati svoje zemljake tako da je u njegove pogone pristigao novi val radnika iz Baden Würtenberga i Bavarske. Rude tako bilježe kontinuirano doseljavanje njemačkih radnika.Ponukani tom činjenicom članovi Zajednice Nijemaca iz Zagreba prednložili su članovima grupe Oštrc koja je pokrenula rekonstrukciju nekoliko  rudarskih rovova, da svoju djelatnost usmjere i na njemačke plesove.
2006. prišlo se osnivanje plesne grupe ZNH pod nazivom RUDE ( Tanzgruppe Rude) koja je s 18 članova nastupila s alpskim plesovima u  koreografiiji mag. Ivana Gorana Matoša. Voditelj grupe je dipl. ing. Josip Lebegner.IZDAVAŠTVOUSKORO u izdanju Zajednice Nijemaca u Hrvatskoj - Zagreb:

 

 

Katalog: Kulturtreffen auf der Insel Rab 2011.

rabBertolt Brecht : Izbjeglički razgovori

 

brecht
Predstavljamo knjigu:

 

Tena Mimica

Städtische Märkte in Kroatien (Gradske tržnice u Hrvatskoj )

 

knjigatena2

 

Tena Mimica školovala se u Beču, nakon što se tamo odselila njena obitelj u vrijeme njene rane  mladosti. Upisala je studij etnologije i socijalne antropologije na Bečkom  sveučilištu i pri kraju studija odabrala temu magisterija: Städtische Märkte in Kroatien (Gradske tržnice u Hrvatskoj ) 


Posebnu  pažnju autorica je  posvetila je današnjem stanju tržnica, odnosno sociokulturnoj ulozi tržnice u suvremenom društvu. Odabrala je splitsku tržnicu, omišku  i zagrebački Dolac, mjesta koja prati od djetinjstva .Uz njih je vezana sentimentalnim sjećanjima, no ona su samo poticaj. Autorica se čvrsto drži činjenica i  zalazi u prošlost samo onoliko koliko je potrebno da površni posjetitelj tržnice razumije dinamiku trgovanja, upije ritam svakodnevice.

 

 Sve se više razvija turizam specijalnih interesa.Tržnice su mjesta  koja služe domaćoj kulinarici, ali su  istovremeno na usluzi ljubopitljivim turistima koji  u svom brzom pohodu  nastoje saznati što više, tako npr.  što je to „domaće“ i jeli to roba malih lokalnih seljaka, kako prepoznati svježu robu ili  kakav se to kruh prodaje na tržnici. Tena Mimica  je odličan vodič, dvojezična je, razumije lokalni govor pa su prodavači otvoreni , nude joj robu i na pultu i ispod pulta a građu znade približiti stranom, njemačkom  čitaocu. Rad  analizira i vrednuje hrvatske tržnice – placeve  s obzirom na njihovu tradicionalnu raznolikost u kontinentalnim i priobalnim gradovima.Knjiga je vrijedan prilog  proučavanju funkcioniranja grada u vrijeme kulturno - političkih mijena.

 

Knjigu je uredila i uvod napisala etnologija Nives Rittig-Beljak,zadržavši obilje etnoloških i antropoloških bibliografskih podataka.

 

Cijena 70kn


 

 

 

knjigu možete download-ati u pdf formatu ovdje

 

 

Predstavljamo knjigu:

 

Vladimir Geiger
DAS SCHICKSAL DER JUGOSLAWIENDEUTSCHEN   
IN DER KROATISCHEN UND SERBISCHEN LITERATUR

 

 


 

knjigu možete download-ati u pdf formatu ovdje

 

 

2001.   Prvi i drugi međunarodni seminar Zajednice Nijemaca u Hrvatskoj. Ur. N.Rittig- Beljak
ISBN 9696406-6 (Varaždin)

 

knjiga

 

 

2002.    Nives Rittig-Beljak. Švapski kulinarij- Dodir tradicija u Hrvatskoj  
ISBN 953-6964-08-2

 

 

knjiga

 

 

2005 .   Heimatmuseum (zavičajni muzej) osnovati ili spaliti. Ur. Nives Rittig- Beljak
ISBN 953-9941-2-8 

 

 

knjiga

 

 

2009.  Povijesne zaobilaznice . Nijemci i Austrijanci u Hrvatskoj. Drugo prošireno izdanje (prvo je izašlo na CD-u) .Ur.Nives Rittig- Beljak i Ljiljana Marks
ISBN 978-953-99941-3-4


zaobilaznice

 

 

 

 

Faschings Disco...
Proslava dana svetog Nikole uz zabavni ples za djecu i odrasle